W tym tygodniu w naszym liceum świętowaliśmy Dzień Języka i Kultury Francuskiej. Uczniowie uczący się języka francuskiego przygotowali szereg atrakcji mających na celu przybliżenie języka, zwyczajów i kultury francuskiej. Samodzielnie przygotowali pyszne potrawy, takie jak: ratatouille, salade niçoise, crêpes, tartes, gâteau au chocolat. Młodzież mogła się sprawdzić i wziąć ucział w konkursie wiedzy o języku i Francji (już każdy wie, jakie zwierzę symbolizuje Francję. I nie jest to żaba !) i wygrać nagrodę. Francuski klimat tworzyła także muzyka: Indila, Zaz, Shanguy ... – playlista została starannie przygotowana przez licealistów («Voyage, voyage» niektórym nadal dźwięczy w uszach). Nasz Dzień Francuski był smaczny i przyjemny dzięki zaangażowaniu uczniów i wsparciu E. Leclerc w Słupsku, któremu składamy ogromne podziękowania za sfinansowanie licznych nagród dla uczniów, produktów spożywczych (sery francuskie okazały się hitem) oraz świeżo wypieczonych ciastek z czekoladą, bagietek i croissantów.
Merci beaucoup!